לי זה לא יקרה - למה אנחנו מתעלמים מטרשת עורקים, המחלה הניוונית שהורגת הכי הרבה?

תגיות: טרשת עורקים, טרשת העורקים, מחלת טרשת עורקים, טרשת עורקים כליליים,  הסתיידות עורקים.

יש תקווה! למרות התחזית הקודרת, היום יותר מתמיד ידוע לנו לנו על הקשר בין תזונה ותוספי תזונה, להתפתחות טרשת עורקים, היום יש לנו הכלים הטבעיים למנוע או לבלום את התפתחותה.

בישראל מתים מדי שנה עשרת אלפים איש מהתקפי לב ושבץ מוחי, הנגרמים ממחלה זו. המחלה הקטלנית יותר מכל מחלה אחרת. לפי ההערכה, כמיליון וחצי בני אדם בישראל, מצויים בסיכון לטרשת עורקים.

למרות כל זאת, אנשים מתעלמים ממנה, בגלל חוסר מודעות, או חוסר רצון לשינויים.

פרופסור שמואל בנאי, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית בבי"ח איכילוב, הגדיר את גורמי הסיכון לטרשת העורקים כ"פצצת זמן מתקתקת". לדבריו, "אנחנו מנסים כבר הרבה שנים להעביר מסר לקהל הרחב שיש פה מחלה ומתעלמים ממנה, מחלה שהורגת הכי הרבה אנשים. חוסר המודעות, חוסר ההבנה וחוסר הרצון למנוע הם מדהימים".

פרופסור בנאי: "הדרך הנכונה לטפל בהתקף לב היא: לא לצנתר אותו אלא למנוע. צריך לחשוב קודם לכן על שינוי אורח החיים".

ד"ר ויקטור גויטע, מנהל שירות הצנתורים בבי"ח שיבא מעודד אבחון מוקדם: "אם יותר אנשים יהיו מודעים ויגיעו למערכת הבריאות על מנת להיות מאובחנים, אנחנו מאמינים שהדבר יביא לפחות אירועים של התקפי לב ושבץ מוחי".

מהי טרשת עורקים?

טרשת עורקים היא תהליך דלקתי, שבו מצטבר כולסטרול על דופן העורקים וגורם להיצרות הדרגתית של כלי הדם. בהמשך עלול החומר השומני, לחסום את זרימת הדם, וכתוצאה מכך, לגרום לקריש דם. אם נחסם חלל העורק ראשי, יגרם התקף לב או שבץ מוחי. התקף לב הוא השלב האחרון והסופי בתהליך הטרשתי של העורקים הכליליים.

מהם גורמי הסיכון לטרשת עורקים?

  • עודף כולסטרול,
  • עישון, הוא מגורמי הסיכון המאיצים את טרשת עורקים.
  • סכרת,
  • השמנה
  • גורמים תורשתיים.
  • יתר לחץ דם, מעיד על סימנים ראשוניים לטרשת עורקים.

חולים שעברו התקף לב או שבץ מוחי, נמצאים בתהליך מתקדם של טרשת עורקים. אלה מצויים בסיכון גבוה ללקות באירוע נוסף אם לא יטפלו היטב בגורמי הסיכון. הטיפול החשוב הוא על ידי שינויי תזונתי בתוספת משלימי תזונה.

ברוב המקרים, טרשת עורקים אינה מאובחנת במועד. אבחון מוקדם יכול להציל את חייהם של רבים מהחולים או למנוע מהם נכות וסבל. הסטטיסטיקה אומרת כי רבע מהישראלים נמצאים בסיכון לסבול מטרשת עורקים, כ- 30 אלף ישראלים לוקים מדי שנה בהתקף לב וכ- 15 אלף לוקים בשבץ. למרות זאת המודעות לטרשת עורקים, לגורמיה ולאופן מניעתה נמוכים מאד. אלפים אינם מגיעים לבית החולים.  

בסקר שנערך באמצעות מכון הסקרים גיאוקרטוגרפיה נמצא:

  • כי למעלה משליש מהישראלים (36 אחוז) לא שמעו על מחלת טרשת העורקים. חמישית שמעו על המחלה, אך אינם יודעים למה היא גורמת.
  • רק 26 אחוז מהנשאלים ידעו לקשר בין טרשת עורקים להתקפי לב,
  • רק כ-7 אחוזים ידעו כי המחלה גורמת לשבץ מוחי, או כי היא עלולה לגרום לנכות ולחוסר תפקוד.
  • כ-40 אחוז מהנשאלים לא ידעו מי נמצא בקבוצת סיכון ועלול לחלות בטרשת עורקים,
  • רק עשירית מהנשאלים ידעו שעישון הוא אחד הגורמים להאצת המחלה.

מה הקשר בין תזונה וטרשת עורקים?

אמנם הגנטיקה חשובה, וגם אורח החיים חשוב - אם הוא רגוע, למשל, או עתיר לחצים, אבל לתזונה החלק החשוב ודומיננטי ביותר בהשפעות על התפתחות המחלות.

תזונה נכונה, אכן יכולה לעשות פלאים, למניעת בעיות כלי דם, מחלות לב וניתוחי לב. מחלות לב הן גם עניין של תורשה וגנים, שאותם לא ניתן לשנות, אבל באמצעות המזון שנכנס לפינו, אנו יכולים לגרום למחלות לב, או למנוע אותן, ובשלב מסוים אפילו לרפא אותם.

לעיתים קרובות יש צורך בתוספות והשלמות מזון, בכדי למנוע או לבלום תהליכים של טרשת עורקים.

המזון משפיע על הרכב הדם. הלב הפועל כמשאבה מזרים את הדם. באמצעות צינורות הדם מעברים חומרים חיוניים כמו חמצן ורכיבי המזון לאברי הגוף השונים.

היום יותר מתמיד ידוע לנו לנו על הקשר בין תזונה ותוספי תזונה, להתפתחות טרשת עורקים.

לב בריא